Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіЗагальне

Переглядів 231

Два в одному або дешево і сердито.

            Досить часто серед тисяч оголошень про надання послуг, можна побачити  подібні «шедеври»: «Фото та відео послуги, тамада, ді-джей – все з одних рук. Якісно і дешево.» Парадоксальність цієї фрази очевидна, адже всі знають що безкоштовний сир буває тільки в мишко лапці, що є дешевий автомобіль «Запорожець», а є якісний «Мерседес». Проте, досить часто люди міркують інакше: «Я організовую весілля, ювілей, випускний собі, доньці чи сину,внукові чи внучці. Зібраних заощаджень відверто небагато, але хочеться щоб усе було як у людей. Щоб і фотокартки були, і відео, і щоб музики (не під касетник же танцювати), і щоб тамада був – щоб людям було весело. Значить треба десь зекономити.» І починається гонитва за дешевизною. На фотографі 50$  викроїли – супер, відео оператор – ще 50$, музики  - 60$, тамада – 40$. Ура, вдалось сторгувати 200$. А ще як фото і відео зйомку робить одна людина – то ж економія цілої сотні, а от якби тамада ще й музику покрутив би – було би просто клас. Але на самому святі може стати не так весело… Фотограф з дешевою камерою знімає все що завгодно окрім винуватців свята. Відеооператор бігає на перекур в найважливіші моменти, музики відкривають рота під магнітофон, а тамада з переляку забув як його звати. От де вилізли Ваші 200$ економії.

            Тепер спробуємо логічно проаналізувати ситуацію «два в одному». Одна людина фізично не може одночасно і фотографувати і робити відео зйомку якісно. Коли Ви економите кілька гривень і запрошуєте фото та відео «універсала» (два в одному, майже «кіндер») зрозумійте, що без сюрпризі не обійдеться. Або на фотокартках чогось не буде, або відео буде дуже посереднім. Схожий варіант виникає коли ді-джей і тамада в одній людині. Музика може буде й не поганою, але ведення суттєво постраждає. Аналогічно буде якщо музики, за додаткову плату, займуться веденням. Ведення у їх виконанні зводиться то кількох допотопних конкурсів під час танцювальних блоків і, в кращому випадку, співи під «живі» інструменти за столами. Якщо для Вас якість не настільки важлива – можете ризикнути, а раптом щось з того вийде.

Окремо варто сказати про варіант «три в одному». Зараз такі випадки рідкість, але часом ще трапляються. За наполовину менші гроші один чоловік у Львові запропонує Вам фото та відео зйомку і ще й ведення. Ви собі це уявили?  Думаю подальші пояснення не потрібні.

Зараз час поговорити про вартість послуг людей, від яких безпосередньо залежить хід свята чи пам’ятка про нього. Це фотограф, відео оператор, музиканти і тамада. Після того, як Ви визначили приблизно середню ринкову ціну на такі послуги – маєте визначитись – скільки Ви згодні заплатити. Тут усе відповідає принципу ціна/якість. Чим нижча ціна – тим нижча якість послуг. Тому добре все зважте перед тим, як замовляти тамаду за 200$ чи фотографа за 100$. Рівно на ці гроші вони Вам і напрацюють. Пошкодувавши зараз, чи не пошкодуєте Ви згодом?  

            Чи вартує економити кілька сотень витрачаючи на свято кілька тисяч  доларів. Адже за кілька років ніхто не згадає що комусь забракло борщу чи голубців (такого практично ніколи не буває), а про те, що музиканти були чудові, а фотографії - справжній шедевр, не забуде ніхто навіть за 20 років.

Ведучий
Роман Метельський
+38 (067) 675 93 84
+38 (032) 243 05 31
Додати в Twitter


Коментарі
Роман Штипук 20.07.2009
romkoart

Йой-йой-йой, яка ж то болюча тема!!! Я фотограф і нерідко люди, які спочатку збиралися замовити фотозйомку весіль, дзвонять, вибачаються і кажуть, що знайшли "фахівця", який зробить відеозйомку і фото, ще й дешевше, за короткий час приходять із диском НУ, НІЯКИХ фотографій, і просять: "ви ж спеціаліст, постарайтеся зробити з цього хоч якісь фотографії для альбома".

Для колег-фотографів раджу: ніколи не беріть цю КАКУ в руки. Бо з каки цукерки не зробити ніколи!!! Тут тобі ані фокуса. ані кадра, руки - плечі - голови пообрізувані. про якусь більш-менш композицію кадра говорити не доводиться, а де там - про вдалі моменти?!

Що я відповідаю таким горе-клієнтам? "я Вас вітаю, Ви дуже круто зекономили! Хто це знімав? Вася Ч.? От нехай Вася Ч. і робить фотографії для альбома!"

На тому - рихт.

P.S. Бажаю всім пристойним фотографам - пристойних клієнтів!!!