Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 1287

Розписка в козацькому стилі. Збараж.

    Тернопільщина надзвичайно багата на історичні архітектури, а саме замки, фортеці. І в одному красивому замку м. Збаража (неподалік Тернополя) досить часто проходять виїзні церемонії одруження. Особливо подобаються молодятам обряд у козацькому стилі, оскільки архітектура самого замку та прилеглих територій найбільше відповідають цьому стилю.
    Виглядає це приблизно так: на подвір’ї замку стоять дві козацькі гармати, два козака тримають запалені факели і коли підходять молодята, лунає потужний постріл. Троїсті музики починають виконувати пісню «...їхав, їхав козак містом, під копитом камінь тріснув...»
       Місце проведення церемонії оформлене в українському стилі: арка у вигляді великого плоту, оздоблена вишитими рушниками та квітами соняхами і маками , де-не-де декоративні гарбузи біля плотів з квітами. Перед столом де стоїть реєстратор, скриня (для подарунків), доріжка з гуцульським орнаментом, або старовинна доріжка. Реєстратор або ведуча церемонії в українському вбранні зустрічає молодих разом з батьками, хоча можливий інший розвиток сценарію :
  • Наречені приїздять на конях верхи (це в тому випадку, коли обоє добре володіють верховою їздою), тільки-но молода хоче зійти з коня, а друзі нареченого крадуть її і молодий повинен догнати нападників (перегони та гарцювання на конях) і перемогти у чесному поєдинку (імпровізований бій на шаблях),
  • Наречені разом приїжджають на бричці прикрашеній маками, пшеницею, соняхами.

     Далі наречені, під козацький марш, проходять до столу де їх зустрічають староста і ведуча (або реєстратор). Ведуча просить молодих стати на рушничок щастя, наречені обмінюються обручками стоячи на рушнику, за козацьким звичаєм їм подають  хліб зі сіллю. А молодому старші козаки (старшина) подають на шаблі випити горілочки із сальцем.
    Наречені кланяються батькам і приймають привітання від батьків, їх вітає регістратор та дарує макогін, головку часнику, капустину, буряк, морквинку, гілочку калини - все це з поясненнями і підтекстами, наприклад: буряк -  щоб не було аби як, морквинку - на маринку). Після того, як усі гості привітали молоде подружжя, матусі перев’язують руки молодих рушником на якому стояли вони і заводять у зал. А далі розпочинається гучне українське весілля.
     Звичайно, Ваше весілля буде абсолютно іншим, адже однакових весіль просто не буває. Ви зробите все так, як самі того забажаєте, але це буде вже зовсім інша історія.
   
ведуча, тамада, реєстратор
Ірина ПАРАЩУК
м. Тернопіль
Додати в Twitter


Коментарі
аля 15.05.2010

молодець  супер