Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіКорпоративи

Переглядів 3637

КОМАНДОТВОРЕННЯ. Ігри для дорослих або Філософія успіху.

   Як правило, все починається на оптимістичній хвилі: відмінний бізнес-план, прекрасна тактика освоєння ринку, грандіозні перспективи - дії молодого колективу повні рішучості, насичені енергією і оптимізмом. Проте пройде зовсім небагато часу, і первинний підйом згладиться монотонністю трудових буднів, зайнятих "дотриманням графіків", "виконанням планів", "вирішенням поставлених завдань". В результаті - ініціатива і енергія колективу поступово виснажуються, ентузіазм тане, що не може не впливати на загальний хід роботи, а "капітан корабля" болісно намагається знайти вихід. Знайома картина?

Кадри вирішують все

Згідно міжнародним дослідженням, тільки 10% висококваліфікованих співробітників переходить на іншу роботу під впливом так званих зовнішніх чинників, тобто відгукнувшись на пропозицію про вищу зарплату. Приблизно 10-15% говорять про відсутність задовільних умов праці. При цьому 70% вказують як основну причину, що спонукала їх змінити місце роботи, складну психологічну атмосферу усередині колективу.

Для більшості сучасних компаній, люди - це головний капітал, умовно кажучи, основний фонд. Тому рівень мотивації і створення корпоративного духу сьогодні для багатьох керівників є одним зі складових успіху.

Ідея використовувати нестандартні форми управління колективом і виховання командного духу відома давно. Останнім часом все більшою популярністю користуються різні види корпоративних заходів: вечірки, свята, тренінги. Фахівці встановили, що атмосфера, в якій проходять подібні заходи, розташовує до спілкування в неформальній обстановці, завдяки чому знімається психологічна напруга, з'являється певний запас життєвих сил.

Ігри для дорослих

Якщо ідея корпоративних свят знайома практично всім, то така форма колективної роботи, як тренінг поки тільки набирає сили.

У чисто академічному вигляді тренінг є процесом навчання, складовою частиною робочої програми, мета якої - формування єдиної команди.

Дружні взаємини - запорука збереження атмосфери єдності в будь-якому колективі. Адже кожен колектив складається з тих людей, з ким вам доводиться щодня долати перешкоди, як зовнішні, так і внутрішні. Саме для цієї мети - запобігання (або вирішення) можливих внутрішніх суперечностей - розроблені спеціальні психологічні програми. Перевагою такого командотворячого тренінгу-гри є те, що він захоплює всіх учасників незважаючи на вік і службове положення. Отже, основною метою тренінгу є:

- морально-психологічне оновлення учасників тренінгу
- вироблення у групи співробітників відчуття команди
- об'єднання колективу
- підвищення взаємної довіри усередині групи
- надання взаємодопомоги і підтримки в команді
- командне ухвалення рішень
- зміцнення лідерських позицій керівника і підвищення до нього довіри з боку підлеглих
- стимулювання якіснішої і ефективнішої роботи підрозділу 

Одна з відмітних особливостей таких заходів полягає в тому, що проводяться вони не в задушливому офісному приміщенні, а в умовах "дикої природи". В той же час тренінг не стільки фізичне заняття, скільки захід, що піднімає питання особового і міжособистісного характеру. В процесі гри учасникам пропонується спільно подолати ряд перешкод, виконати певні вправи, які не під силу одній людині. Завдання і вправи розроблені так, щоб виявити якийсь умовний рівень взаємодії членів команди, а потім підняти його на вищий ступінь. На цьому принципі побудовано виконання всіх вправ, які пропонуються учасникам програми протягом навчального дня. Виконання кожного подальшої вправи народжує упевненість, що зрештою все можливо подолати, головне - докласти спільні зусилля, підтримати колегу і прийняти запропоновану ним допомогу. Одна з основних умов роботи команди - участь її "командира": лише тоді керівник колективу зможе не тільки оцінити якісно новий рівень взаємин усередині групи, усвідомити, на що здатні його підлеглі в спільній роботі, але і підвищити власний авторитет і довіру до себе з їх боку.

Подібним же чином, використовуючи технологію тренінгу, вирішуються і інші завдання, наприклад, взаємовідношення ділових партнерів, організація спільної діяльності, створення психологічного клімату, розуміння цілей компанії і багато інших.

Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ
керівник Львівського Центру
«Академії Пригод»
(032) 243-05-31
(067) 675-93-84
Додати в Twitter


Коментарі
Ірина Паращук 03.01.2010
pancto

cтаття  супер

чиста  правда