Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіЗагальне

Переглядів 486

Про професію тамади

            Поняття «тамада» в нашому регіоні виникло відносно недавно. І, попри неможливість чітко визначити коло його обов’язків, всі без винятку сходяться на тому, що «тамада» повинен «бавити гостей». Зараз ми спробуємо розшифрувати це поняття. Для цього ми поділимо обов’язки тамади на дві категорії: що повинен робити тамада і що йому робити неможна.

            Тамада - не староста.

            Він не повинен бігати протягом всього весілля з «черговою» чаркою між гостями і кричати: «Вип’ємо за молодих!» Гостей на святі не потрібно насильно споювати. Хто прийшов з наміром перехилити зайву чарку – зробить це і без тамади. А хто цього не хоче – змушений буде себе силувати.  Окрім цього, якщо тамада буде часто вживати разом з гостями – він ризикує не «дожити» до завершення весілля.

            Тамада – не клоун.

            Досить часто можна почути думку про те, що тамада повинен смішити гостей. Це не зовсім так. Не думаю, що комусь буде цікаво протягом цілого свята слухати анекдоти чи гуморески, навіть дуже цікаві. Тамада повинен розважати гостей. Це означає органічно поєднувати привітання гостей, конкурсні програми за столом та на танцювальному майданчику, та обрядові елементи свята.

            Тамада – не зірка.

            Досить часто дехто з народних артистів «грішить» тамадуванням. Власне «грішить», бо швидко забуває, що він не на своєму сольному концерті і починає цілий вечір «затьмарювати» своєю зірковою особистістю справжніх винуватців свята. Свято перетворюється на виставу одного актора.  Тамада повинен акцентувати увагу на винуватцях свята, підкреслювати їх позитивні риси і вдало маскувати дрібні недоліки. Він повинен викликати відчуття власної значимості у всіх гостей свята.

            Тамада – шоумен.

            Органічно поєднуючи всі елементи свята, тамада повинен створити яскраве шоу з кожного свята. Так, власне шоу. Щоб воно запам’яталося на все життя. Бо власне для цього тамаду й запрошують на свято. Він попередньо складає сценарій свята, використовуючи всі побажання замовника. Погоджує погодинний план свята, та перелік запрошених артистів (якщо такі є), створює конферанс для кожного моменту свята. Отже, тамада – це сценарист, режисер та ведучий в одній особі.

            Тамада – розпорядник свята.

            Через унікальність своєї ролі на святі, тамада змушений брати на себе функції розпорядника. Він узгоджує свою роботу з кухнею, з музикантами, запрошеними виконавцями, салютом і т. д. Він корегує програму свята відповідно до побажань замовника.

            Але, яким би професіоналом не був тамада, свято в великій мірі залежить від винуватців та гостей. Якщо хтось «забув хороший настрій дома», не допоможе найгеніальніший тамада.

Додати в Twitter

Фото ↴

Всього: 2