Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 6951

Чому на весіллі коровай є обов’язковим?

Коровай – символ сонця та плодючості. Наявність короваю – обов’язковий атрибут весільних обрядів.
Коровай – це  окраса весільного столу, символ достатку та щастя.
Пишність, величина та смак короваю символізують статус майбутньої сімї. При випіканні чи замовленні короваю варто пам’ятати: він не повинен бути ні занадто малим, ані занадто важким. Адже його доведеться тримати на руках під час весільної церемонії. Оптимальна маса – 3-4 кілограми.
Вважають, який буде коровай, таким буде і життя молодих. Якщо весільний хліб красивий – життя сімї буде вдалим; якщо коровай трісне навпіл – до розлучення; якщо коровай западеться - також недобре; якщо коровай дуже загнітився, то невістка чи зять будуть дуже сердитими.
Тому не варто випробовувати долю, а просто замовити створення весільного красеня-короваю у професіоналів. Найкраще у Львові це роблять у Львівському професійному ліцеї харчових технологій. (м.Львів, пл.Данила Галицького,8)
Традиція випікати коровай давня, як і сам наш народ. Не зважаючи на те, багатий чи бідний одружувався, коровай на весіллі мусив бути. Людина, котра з якихось причин була позбавлена весільного короваю, одержувала прізвисько чи прізвище Безкоровайний.
Особливий весільний хліб випікають практично у всіх народів Європи. Наприклад, у британців він пройшов шлях трансформації від груди солодких булочок до фігурок нареченого та нареченої у хвилях крему.
Український весільний коровай печуть із найкращих сортів муки, із розчинного тіста на маслі, яйцях. Зверху його оздоблюють виробами з тіста: шишками, голубками, жайворонками, качечками, квіточками, колосками. А також прикрашають зеленню барвінка, червоними стрічечками, ягодами або цвітом калини. Адже калина – то один з найдавніших символів щирого і чистого кохання.
Наявність короваю на весіллі свідчила про закінчення юності нареченого та нареченої.

 

Додати в Twitter

Фото ↴

Всього: 1

Коментарі
Olga 21.01.2012

Мене цікавить одноповерховий коровай? Яка ціна?