Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 64550

Обов’язки Дружби і Дружки на сучасному українському весіллі.

   Зазвичай на українському весіллі присутні такі персонажі, як дружба і дружка. В більшості випадків їх буває четверо — дві дружки і два дружби. Є, звичайно, й інші персонажі, але зараз ми зупинимось тільки на дружбах і дружках та їх обов'язках на сучасному українському весіллі.

       Отже, дружки. Це перші помічниці нареченої на весіллі. Вони з самого ранку приходять до хати нареченої, допомагають їй одягнути плаття, прикрашають стрічками і квітами кортеж нареченої і т. д.

       Дружби — це надійна підтримка і свита його величності “Нареченого”. Вони в цей день мають мати холодний розум і, фактично, скеровують хід усього весілля.

    А зараз спробую розповісти про всі обов'язки Дружбів та Дружок в хронологічному порядку:

РАНОК

Дружки

  • Дружки приходять до хати молодої дуже рано . Наречена, як правило, з самого ранку їде робити зачіску (часом майстер-перукар приходить до хати), дружки повинні прийти до нареченої не пізніше, ніж наречена приходить до хати з зачіскою.

  • Допомагають одягнути плаття. Плаття нареченої переважно досить складно одягається і тому в цьому процесі потрібна активна допомога дружок.

  • Прикрашають ескорт молодої. Дружки повинні прикрасити транспорт, в якому поїде наречена і гості нареченої (за винятком тих випадків, коли прикрашанням займається спеціалізована агенція). Часом дружкам доводиться прикрашати також ескорт нареченого, який спеціально для цього раніше приїздить до хати нареченої, і після цього їде до нареченого.

  • Готують канапки в дорогу. Наречений з нареченою мають досить велику паузу між тим, як вони їдять в хаті і тим, коли вони сідають до столу в ресторані. Переважно це близько восьми годин. Тому дружки готують канапки, які потім візьмуть зі собою на прогулянку з молодими. Пити краще брати сік в паперових упаковках з трубочками — це щоб випадково не облити одяг. Можна взяти також пляшку шампанського і одноразові стаканчики. Зловживати алкоголем не слід.

  • Перша дружка збирає аптечку. Часом, від хвилювання, організм починає дуже специфічно себе вести. Тому потрібно зібрати похідну аптечку з найголовнішими медичними препаратами: анальгін, валідол, нашатирний спирт і т. д. Хай краще він буде, але не пригодиться. На крайній випадок кожна автомашина повинна бути обладнана медичною аптечкою.

  • Друга дружка збирає косметичний набір. Наречена в день весілля користується великою кількістю косметичних засобів. Цей набір їй зі собою носити не випадає. Тому дружка має за нього відповідати. До цього набору потрібно додати шпильки, булавки, вологі серветки та інші засоби гігієни.

  • Дружки перевіряють набір необхідних речей. Протягом весільного дня нареченим знадобиться велика кількість найрізноманітніших речей, наприклад: пляшка шампанського і келихи в РАГСі, рушники, паспорти і т. д. Дружки повинні напередодні скласти список речей, які потрібні нареченим у церкві і в РАГСі і скласти їх в окремий пакет. Бажано не забути його дома.

  • Друга дружка відповідає за кошик з цукерками. При виході з церкви наречена розкидає цукерки. Друга дружка повинна не забути його дома.

  • Обидві дружки оформляють браму. Вхід на подвір'я чи до під'їзду нареченої святково оформляють. За це відповідають дружки. В деяких варіантах звичаїв, дружби оплачують цю роботу дружок. Коли на весіллі є посланці, то браму оформляють вони, а дружки тільки допомагають.

Дружби

  • Дружби приходять зранку до хати нареченого. Дружби разом з нареченим напередодні весілля складають часовий графік весілля. Тут ключовими моментами повинні бути: час, на котрий молодий з ескортом приїздить до молодої на “браму”, о котрій годині молоді від'їжджають до РАГСу, о котрій годині розписка в РАГСІ, о котрій годині шлюб у церкві і коли наречені приїздять до ресторану. В ці ключові точки запізнюватися не можна. Тому дуже важливо щоб дружби не запізнилися до хати молодого

  • Допомагають нареченому одягнутися. В деяких варіантах звичаїв, дружби допомагають нареченому одягнутися: подають сорочку, краватку, піджак і т. д.

  • Перевіряють набір необхідних речей. Протягом весільного дня нареченим знадобиться велика кількість найрізноманітніших речей, наприклад: обручки, весільний букет, рушники, паспорти і т. д. Дружби повинні напередодні скласти список речей, які потрібні нареченим у церкві і в РАГСі і скласти їх в окремий пакет. Бажано не забути його дома.

  • Присутні на благословенні в хаті молодого. Тут пояснювати особливо нема чого. Молодий разом з дружбами просять благословеннія в батьків молодого. На цю церемонію запізнюватися просто не можна.

  • Слідкують за часом. Дружби постійно слідкують за часом, щоби бува не запізнитися в ключові місця згідно попередньо складеного плану весілля. В даний час на викуп нареченої.

  • Перевіряють транспортні засоби. Часом транспорт, в якому наречений поїде до нареченої може бути брудним всередині і костюм нареченого постраждає. Тому дружби завжди перевіряють транспорт на предмет чистоти.

  • Контролюють гостей у весільному ескорті. Жодна машина з ескорту нареченого без команди першого дружби не виїжджає. Дружба перевіряє чи нікого з родини не забули, чи нічого не забули, чи закриті в хаті двері і, тільки після цього, дає команду вирушати.

БРАМА, РОГАЧКА, ШЛЯБАНТ

Дружки

  • Разом з друзями та сусідами торгуються за наречену. Хоча, згідно звичаїв, дружки не мають права торгуватися за наречену, але в наш час вони це роблять дуже активно. Разом з ними торгуються сусіди, друзі і родичі нареченої.

  • Випробовування для молодого чи дружбів. Часом дружки проводять конкурси випробування для нареченого. Якщо це багатоповерховий будинок — випробування можуть чекати нареченого на кожній сходовій клітці, часом навіть на кожній сходинці. Перелік і сюжет конкурсів залежать тільки від фантазії дружок, але повинні бути на весільну тематику і стосуватися молодих.

  • Дружки виводять наречену. Коли процес викупу завершився — дружки виводять наречену до нареченого.

  • Дружки кланяються разом з нареченою та вішають букети дружбам. Коли дружки разом з нареченою виходять до нареченого і дружбів — вони всі разом їм тричі кланяються. Потім наречений разом з дружбами тричі кланяється нареченій та дружбам. Наречена чіпає букет нареченому, він дарує їй букет, а дружки чіпають букети дружбам. Дружби їм за це дають гроші, або дарують подарунки.

  • Ведуть дружбів на благословення. Після того, як з букетами завершено, дружки беруть дружбів під руки і ведуть за молодими до хати на церемонію благословення батьками. Дружби і дружки, як правило, просто присутні на благословенні і жодних обов'язків тут не мають.

  • Дружки перевіряють чи нічого не забули. В попередніх розділах ми склали список тих речей, які мають мати дружки зі собою в день весілля – бажано нічого з цього списку не забути.


Дружби

  • Торги за наречену. При вході на подвір’я чи у під’їзд на дружбів, які йдуть за молодою, чекає брама. Родичі та сусіди нареченої вимагають викуп за молоду. Дружби повинні весело і цікаво торгуватися і платити викуп. За викуп традиційно служить алкоголь хоча інколи вимагають і грошей чи іншої «валюти». Головне цей процес не затягувати і не перетворювати на бардак.

  • Готують подарунки дружкам. Коли, після викупу нареченої, дружки чіпають букети дружбам, дружби дарують їм подарунки або платять гроші.

  • Благословення в хаті молодої. Після того, як з букетами завершено, дружки беруть дружбів під руки і йдуть за молодими до хати на церемонію благословення батьками. Дружби і дружки, як правило, просто присутні на благословенні і жодних обов'язків тут не мають.

  • Перевіряють транспортні засоби. Необхідно також перевірити транспорт нареченої, щоб він також був чистим. Трапився випадок, коли чорний шкіряний салон почистили якимось розчинником, - і врезультаті чорна фарба з сидінь опинилась на сукні молодої. А в іншому випадку наречена вийшла з лімузина вся в плямах мазуту.

  • Перший дружба перевіря є присутність гостей молодого, а другий — гостей молодої . Коли благословення в хаті молодої завершено — перший дружба традиційно перевіряє розсадку в транспортному засобі родини молодого, а другий — родини молодої. Тільки після їх команди ескорт вирушає далі.

  • Пильнують за часом. Дружби постійно слідкують за часом, щоби бува не запізнитися в ключові місця згідно попередньо складеного плану весілля. В даний час до РАГСу, бо якщо пропустити тут свій час, можна прочекати до вечора.


РАГС

Тут і надалі пари дружбів мають майже спільні обов’язки, тому не будемо виділяти їх окремо. Найголовнішим обов’язком дружбів і дружок є постійно бути біля наречених і допомагати їм у всьому.


  • Дружби з дружками готують усе необхідне. Згідно складених попередньо списків , дружби з дружками дістають і готують усе необхідне для реєстрації шлюбу: паспорти, обручки, шампанське і келихи, рушник і т. д.

  • Дружби з дружками уважно слухають інструктаж. Перед входом в зал реєстрації, помічник реєстратора проводить короткий інструктаж з ходу церемонії. Його потрібно вислухати і чемно та правильно виконувати.

  • Пильнують за часом. Дружби постійно слідкують за часом, щоби бува не запізнитися в ключові місця згідно попередньо складено плану весілля. В даний час до церкви бо якщо пропустити і тут свій час, можна також прочекати до вечора, особливо якщо церква відома.



ЦЕРКВА

  • Повідомлення священика. Коли ескорт приїхав до церкви – перший дружба біжить до священика і повідомляю його про приїзд молодої пари.

  • Шикування перед церквою. Поки священик не закликав до церкви, дружби з нареченою, а дружки з нареченим шикуються перед церквою. Коли вийде священник, він розставить всіх так, як стоятимуть на вінчанні. Не прийнято в цей момент бігти на перекур.

  • Корони над молодими. Традиційно корони над молодими тримає перша пара дружбів, але нічого страшного не буде, якщо пари будуть мінятися. Із собою потрібно мати чисту хустинку, бо корони не прийнято тримати голими руками.

  • Весільний рушник. Перша пара розстеляє по команді священика перед молодими весільний рушник.

  • Нагадують молодій перечепити букет молодому на праву сторону. Після виходу з церкви наречені вже вважаються подружжям і тому наречена перечіпає букет нареченого з лівого боку на правий. Щоб вона про це не забула — дружки їй нагадують...

  • Кидання цукерків. Коли наречена, після шлюбу, виходить з церкви, вона розкидає цукерки з кошичка, який вчасно подає їй друга дружка.

ПРОГУЛЯНКА, ФОТОСЕСІЯ

  • Пильнувати за молодими. Під час прогулянки, коли наречені виходять чи заходять до машини, коли позують для фото та відеокамер, дружби з дружками постійно слідкують за ними. Чи добре сидить плаття в нареченої, чи не потрібно поправити макіяж, чи міцно тримається фата і т. д. Вчасно погодувати молодих. Головне постійно бути біля наречених і нікуди від них не тікати. Зазвичай на фото-відеосесіях дружки ще й пильнують за тим, аби десь не пропали дружби, що трапляється часто.

  • Слідкувати за часом. Наречені з фото та відео операторами часом захоплюються і забувають про час. Дружби повинні слідкувати, щоб вони не приїхали до ресторану з великим запізненням. Дозволяється запізнитися не більше ніж на півгодини.

  • Дружби перевіряють правильність паркування ескорту. Протягом всього переміщення весільного ескорту містом дружби перевіряють чи правильно він запаркований. Був випадок, що приїхав евакуатор і мало не забрав транспорт молодих на штрафний майданчик. Молодий з дружбами збирав останні гроші, щоб від них відкупитися.

РЕСТОРАН

  • Присутні на зустрічі молодих батьками. Дружби разом з дружками шикуються попарно за нареченими і йдуть з ними до залу (чи до іншого місця зустрічі), де їх зустрічають батьки. Активної ролі в цьому моменті вони не відіграють. В деяких звичаєвих варіантах перший дружба заводить молодят за хустинку до залу.

  • Дружби допомагають молодим, коли гості їх вітають. Коли гості починають вітати молодят і дарувати їм гроші, квіти та речові подарунки – дружби знаходяться по обидва боки від них. Дружба, котрий знаходиться біля нареченої – забирає квіти, котрі їй подарували гості, щоб вона не стояла з величезним оберемком і не заглядала – «хто ж там мене вітає», і ставить їх у воду чи віддає офіціантам. Інший дружба забирає у нареченого пакунки, які подарували йому гості, і акуратно складає їх десь поряд. В цей момент дуже важливо не заважати працювати відео оператору і не бігати з квітами перед камерою затуляючи собою і гостей, котрі вітають молодих, і самих молодих.

  • Дружки вішають букетики (бутоньєрки) гостям . Гостям, котрі вже привітали молоде подружжя, дружки чіпають букетики (бутоньєрки). За традицією гості дають їм за це гроші. Чіпляючи букетики, потрібно розмістити потік гостей таким чином, щоб вони не проходили повз оператора. Для цього дружці варто стати з протилежної сторони стола від оператора.

  • Вітають молодих. Дружби та дружки вітають наречених останніми.

  • Дружки допомагають нареченій поправити макіяж. Після того, як наречених привітала та перецілувала енна кількість гостей, макіяж нареченої сильно постраждав, а наречений теж стоїть весь у помаді. Тому дружки допомагають нареченій дуже швидко поправити зовнішній вигляд, а нареченому вологими серветками знімають з обличчя сліди палких вітань гостей.

  • Дружби і дружки постійно біля молодих. Як і самі наречені, дружби з дружками, під час застільного періоду, завжди знаходяться за столом. Під час танцювальних періодів дружби з дружками та нареченими постійно знаходяться на танцювальному майданчику. Не обов’язково танцювати усі танці підряд, але присутніми на танцювальному майданчику повинні бути завжди.

  • Дружки та дружби допомагають нареченим підготуватися до першого танцю. По закінченню першого застілля традиційно відбувається перший танець молодого подружжя. Зараз цей момент оформляють дуже по-різному. Хтось ще й досі викладає серце з квітів, а хтось уже робить це з пелюстків троянд. Часом встановлюють «холодні фонтани» чи свічки по колу, а хтось замовляє кулю-сюрприз чи ще якусь несподіванку. Якщо на весіллі немає ведучого, дружби з дружками повністю беруть на себе відповідальність з організації цього моменту в залі. Вони контролюють присутність і функціональність всіх, задуманих нареченими, елементів оформлення першого танцю. І узгоджують з оператором.

  • Дружби та дружки активні організатори чи учасники всіх конкурсів та розваг. Коли на весіллі немає ведучого, ініціатором та організатором конкурсів та розваг виступають дружби з дружками. Тому їм заздалегідь потрібно підготувати конкурси і весь необхідний для цього реквізит. Якщо ведучий на весіллі є – дружби і дружки стають його активними помічниками в організації конкурсів та їх активними учасниками.

  • Дружки допомагають свекрусі зняти вельон (фату). Коли наступає час знімання з нареченої вельона (фати) і зав’язування хустини, дружки активно допомагають у цьому процесі. В переважній більшості звичаїв вельон (фату) знімає свекруха. Але вона, як правило, в цей момент дуже хвилюється, тому дружки їй активно допомагають. Робити це потрібно дуже швидко і обережно. Поки свекруха силкується зав’язати нареченій хустину, дружки чіпають у вельон (фату) дві гренадлі і віддають вельон (фату) нареченій у руки.

  • Дружби і дружки утримуються від зловживання алкоголем. Протягом усього весілля, аж до церемонії знімання вельона (фати) дружби й дружки дуже обережно поводяться з алкоголем. Адже догодивши собі ним у цей день, ви ризикуєте не тільки зіпсувати нареченим весілля, а й потрапити до весільного відеофільму обличчям в салаті. А це відео зберігається дуже довго…


    В цій статті перелічені основні, але далеко не всі, обов’язки дружбів та дружок на сучасному українському весіллі. Їх набагато більше і всі їх описати не реально, оскільки вони мають територіальні приналежність і коригуються баченням наречених свого весілля.

    Але навіть дотримання цих основних порад, зробить ваше перебування в ролі дружби (дружки) легким і приємним, а весілля перетворить на справжнє свято для наречених.

    Якщо Ви можете доповнити цей перелік, або в вашому середовищі є якісь звичаєві особливості — пишіть сюди roman@tamada.lviv.ua і ми їх розмістимо.


ведучий, тамада
Роман МЕТЕЛЬСЬКИЙ

Додати в Twitter


Коментарі (37) Показати