Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 2680

ВЕСІЛЬНІ ПЕРСНІ

Символ

             Перстень – символ безкінечності. Замкнуте коло символізує цілісність та єдність, не маючи ні початку, ні кінця, воно асоціюється з вічністю. Перстень символізує союз, зв'язок між людьми. Ось тому шлюбні персні використовуються для позначення вічного союзу двох сердець, як знак подружньої вірності, неперервності роду, нескінченності кохання, єднання двох у всьому і завжди.

Об’єднайте два вінчальні персні так, як це ми звикли бачити на запрошеннях на весілля, тобто так щоб вони трішки накладались один на один, так наче перетікають один в інший. Придивіться. Який символ вам це нагадує? Математичний символ – безкінечність.   

А власне чому саме персні, а не скажімо сережки? Ланцюжок? Браслет?   Чи може кільце в носі? О, кільце в носі – це цікаво! Його і видно здалеку, і зняти непомітно не так легко! Але ще давні єгиптяни вирішили що перстень, мабуть, буде більш практичніше. І смислове навантаження велике. Тільки єгиптяни носили вінчальні персні на середньому пальці лівої руки. Вважалось, що саме через цей палець проходить вена, що веде до серця. І єгиптяни,як і ми зараз, - мало що змінилось в цьому світі! – вірили і хотіли втримати кохання в серцях один одного назавжди, тому носили і носять зараз перстень на середньому пальці. А ми його використовуємо в іншому негідному жесті! Різниця культур чи різниця виховання?

Правда древні греки, як і древні римляни, носили персні на безіменному пальці. Але також по важливій причині: вони вважали, що саме через цей палець проходить «лінія життя», тобто вена, яка (як і в давніх єгиптян) веде до серця. У древніх греків існувала ціла наука носіння різного роду перснів. Так, перстень на безіменному пальці лівої руки свідчив, що його власник вже має кохану. Перстень на мізинці говорив, що його господар поки що не готовий до одруження, а на вказівному – що шукає собі дружину, на середньому – що він має досвід в амурних справах. Така своєрідна «мова перстнів» існувала до XIX століття і широко використовувалась у світському товаристві.

І сьогодні в багатьох країнах світу носять шлюбні персні на лівій руці. В нас прийнято носити персні на безіменному пальці правої руки. Так було встановлено православною церквою.  

Вибір

             Ви вирішили побратись? Гарно. Отже, наречену собі ви вже обрали, а тепер час вибирати обручки. Для вас, молодий чоловіче, це не так і важливо. Яка різниця як буде виглядати на вашому пальці символ вашої ж неволі? А для вашої коханої це важливіше – яким буде цей вінчальний перстень . Різьблений? З камінчиком? З вашим іменем на внутрішньому боці? Чи звичайне, класичне? Вся справа у наявних коштах.

             Мужчини віддають перевагу класичним шлюбним персням. І залишимо їх зі своїми смаками в спокої і твердій переконаності, що вони найкращі. А нам, майбутнім дружинам, і теперішнім нареченим, хочеться чогось особливого, витонченого. Можна було б замовити в ювеліра щось індивідуальне, щось унікальне. Адже цей перстень мусить бути і гарним, і практичним, і на все життя. Але можна скористатись і вибором в ювелірних крамницях. А він достатньо широкий.

             Мабуть, будемо вибирати перстень з дорогоцінним каменем, наприклад, з діамантом. Взяти перстень з найбільшим   за розміром каменем ще не означає, що діамант в ньому буде найвищої якості.   А якість діаманту залежить від його огранки, чистоти, кольору. Завдяки формі та якості огранки алмаз і набуває властивостей діаманту – найдорожчого з дорогоцінних каменів. Серед найбільш популярних форм огранки діамантів є кругла, овальна, грушоподібна і «сердечко». Якщо ваш коханий -– чоловік вельми прискіпливий, то йому пригодиться збільшуване скло, адже невеликі дефекти у діамантів відмінної якості не помітні неозброєним оком. Діамант, що не має недоліків при десятикратному збільшенні, вважається каменем високої якості і є рідкістю, відповідно коштує дорого. Але значно дешевше, ніж все, що йому доведеться купити потім, після одруження.

А тепер щодо кольору діамантів. Справжній колір каменя досить важко розпізнати через блиск, що відбивають його грані, особливо при штучному освітлені. Діаманти, які мають певний колір, достатньо дорогі і зустрічаються рідко. В традиційно білих діамантах потрібно розглядати чистоту кольору та ступінь їх прозорості. Діамант, в якому переважає жовтий тон, менш цінний, ніж просто білий, але чистий, камінь.

             Не останнє місце має і, власне, вага каменю, яка вимірюється в каратах. Карат ділиться на сто пунктів. Малий, але більш досконалий камінь, може бути більш цінним, ніж більший, але менш досконалий камінь.

Звичайно, ми розуміємо, що не все те можна купити, що нам подобається, тому якщо фінанси не дозволяють перстень з діамантом, ми виберемо з натуральним самоцвітом – наприклад, з рубіном, сапфіром, бірюзою, опалом, місячним каменем чи іншим. Але ми, жінки, можемо і передумати. Ось, будь ласка. Тепер нам хочеться перстень без камінчика. Може з білого і жовтого золота. Зараз глянемо на пробу. Ми люди освічені і знаємо, що ювелірні вироби не робляться лише з благородних металів, скажімо, лише з золота. До золота додається певна кількість інших кольорових металів (срібло, мідь, кадмій, цинк) щоб надати ювелірному виробу певних механічних властивостей (щоб перстень не гнувся як пластиліновий) і кольору. Таким чином, утворюються певні сплави, вміст дорогоцінних металів в яких і означає пробу. У всьому світі проба визначається числом частин благородного металу в тисячі вагових одиниць сплаву. В наш час можна знайти золото самих різних проб – 750, 583 і навіть 385 проби. Але самою високою пробою можна вважати золото 958 проби. Від того, які метали і в якій кількості входять у сплав, залежать механічні особливості золота і його колір. Воно може бути жовтим, розовим, червоним, зеленуватим, врешті білим.   Сплави мають різну ціну. Наприклад, біле золото дорожче жовтого.

Це все, звичайно, добре, але хочеться щоб ці обручки були особливими, тільки нашими, неповторними. Тоді потрібно зробити гравірування на внутрішній стороні персня. Гарним, чітким, читабельним шрифтом. Але золото 958 проби не підійде для такої справи, бо воно занадто м’яке і при нанесенні напису може тріснути або напис з часом зітреться. Назавжди залишиться напис на платинових обручках, але робота буде коштувати дорожче. Що ж пошукаємо компромісний варіант. Купимо золоті персні 750 чи 583 проби. Такі сплави мають достатню твердість для нанесення гравірування і робота буде коштувати дешевше.

А тепер треба вирішити   який саме напис зробити. Дату весілля? Рядок молитви? Ім’я коханого – на моєму персні, а моє ім’я – на його персні? Чи просто «я тебе люблю»? Можливі різні варіанти. Все, що ви хочете, лиш би вмістилось. Але, якщо вибраний вами напис не вміщається на одній обручці, то, як підказує західна практика, обрану фразу можна поділити: наприклад, першу частину написати на персні молодої, а другу – на персні молодого.

Але перед тим, як віддати обручки граверу, перевірте, чи вони справді вашого розміру. Бо розтягати їх потім – це все зіпсувати. А ще врахуйте, що робота гравера займе якийсь час, тому краще все зробити завчасно. І напис перевірте. Можливо писати «я тебе люблю» не треба. Бо через рік подружнього життя ви цього вже не зможете сказати. Тоді, мабуть, варто зразу вигравірувати – «спаси і сохрани».  

Але що ж робити коли ви золото не любите? Хто ж його не любить?! Але дивина є різна. Тоді можна купити обручки з платини. Або ж срібні. У виборі молодих ніхто не обмежує. Єдине побажання: обидва персні мають бути виготовлені в одному стилі. Як символ однакових намірів молодих.

Людмила Бандрук


ОБРУЧКИ: тренди-2008


    "Найбільш оригінальні ідеї для весільних обручок в цьому році традиційно належать італійському ювелірному дому Diamani, стверджує Діна Духович, спеціаліст по зв`язках з громадськістю Noblesse. - Вироби з нової колекції Orbital складаються з двох кілець - зовнішнього та внутрішнього, що символізую чоловіче та жіноче начала. Кільця скріплені лише в двох місцях  і можуть вільно обертатися. Обручки з колекції Twister прикрашені вставками з білої або чорної емалі. Ювілірний дім також пропонує оновлену версію культової колекції D.Side,створеної у співавторстві з Бредом Пітом. І, звичайно, таку важливу подію неможливо уявити без великого блискучого дорогоцінного каменя. Діамант огранки "серце" розповість про головне краще за слова".


Матеріал взято зі журналу "Viva!" - 2008. - №12. - С.32.
Додати в Twitter


Коментарі
08.05.2009

дякую за цікаву інформацію!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Татка 21.01.2010

Дуже гарно та цікаво:)

Дякуємо,що ви створюєте такі сторінки:)

Оля 13.06.2010

 Найкращі обручки.Раджу їх усім!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Марінка 17.07.2010

Це просто БЛИСК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!