Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіДитячі свята

Переглядів 994

За Україно-Карибську дружбу

«Я пью до дна за тех, кто в море.

За тех, кого любит волна.»

А. Макаревич.

    Кого з літературних або кіногероїв ми би хотіли бачити у себе на дні народження в дитинстві? Перш за все згадується, звичайно, Чебурашка з крокодилом Геною, друге місце впевнено посідає ненажерливий Карлсон в парі з Малюком, ну і, нарешті, Білосніжка з її сьома співмешканцями. Тепер смаки у дітей абсолютно змінились, важко тільки визначити в який бік. На сьогоднішній день почесне третє місце зайняв Шрек, друге місце - Гомер Сімпсон разом зі всією своєю родиною. І, нарешті, лідер у дитячому виборі - це славетні пірати Карибського моря. Звичайно не всією командою, разом з мавпою, скринями награбованого золота і полоненими привабливими жінками під пахвою. Діти з великим задоволенням зустрінуть своє свято в компанії пірата капітана Джека Горобця. Підкреслюю - КАПІТАНА! Чому саме на це звертаю увагу? Ще раз перегляньте популярний кінофільм.

Звичайно, якщо капітан Джек Горобець міг собі дати раду з піратською командою один, то з компанією веселих і життєрадісних діточок, які вимагають справжнього свята, і мріють наслідувати мужнього капітана, сам один він не впорається. В цьому випадку на допомогу йому ми запрошуємо Уільяма Тернера (дивись "Пірати Карибського моря").

Перш за все, на що треба звернути увагу при підготовці костюма Джека, перепрошую, капітана Джека Горобця. Абсолютно на всі дрібниці: неправильно надіті цяцьки на бандані, не співпадає колір перев’язі, персні розташовані не на тих пальцях - це все викличе великий сумнів у дітей щодо справжності свого героя. А якщо ви пройдетесь по залу дитячого кафе, де відбувається свято, не тою ходою, як у капітана Джека Горобця, діти вмить достеменно зрозуміють, що ніякий ви не мужній і хоробрий кіногерой, а самозванець.

Далі виникає питання, що спільного може бути у сучасних дітей і морського розбійника і за яким сценарієм вони можуть дружньо і весело зустріти свято? В уяві дітей капітан Горобець - це не лихий грабіжник з вулиці розбитих рожевих ліхтарів, а сміливий та великодушний герой, якостям якого діти і навчаться за ті декілька годин спілкування. Піратські забави - це не лише розпиття рому та бійка. Діти зрадіють, коли їм запропонують позмагатися з капітаном Горобцем та Уільямом Тернером на руках. Майте на увазі, що пірати так просто, без бою, не здаються і перемога дістанеться дітям дуже не легко. В тому, що переможуть саме вони немає ніяких сумнівів, навіть не зважаючи на те, що пірати в цьому змаганні, безперечно, шахрують. Після цього капітану і Тернеру залишається лише, під оплески дорослих.  прийняти цих дітей у піратську команду, надіти на їх голови бандани (обов’язків атрибут піратського костюму)  і вирушити на пошуки подальших пригод і небезпек. Якщо все до цього часу пройшло вдало, діти легко уявлять собі, що вони не в квартирі або кафе, а на справжньому кораблі, назву якому вони виберуть самі: "Чорна перлина", "Летючий голандець", "Крылья Советов". Тут маса варіантів.

Як відомо, пірати не сидять без діла на кораблі, для них завжди знайдеться багато роботи. Перетягування канату при допомозі капітана та Тернера, напевне, найулюбленіша. Ловити рибу, майже справжніми, вудками з магнітом замість гачка викличе захоплення. Проходження по паперовій реї, яка лежить на підлозі, потребує багато уваги та спритності, що просто необхідні справжнім піратам. Але при цьому, що б не відбувалось на кораблі, Джеку Горобцю та Уільяму Тернеру не бажано наставляти на піратів свої іграшкові пістолети чи розмахувати перед ними шаблями. Це викличе в них зворотню реакцію і зчинить бунт на "кораблі". Діти вмить кинуться до своєї зброї, яка завжди в них десь напоготові і всій піратській верхівці буде непереливки.

Після "виснажливих" робіт на кораблі, "піратам" не зайве перекусити. Тим більше, що з "камбуза" подати гарячі страви. Капітан проголошує тост за іменинника і всі спустошують кубки з справжнім Ямайським ромом. Звичайний охолоджений компот з хазяйської кухні чудово буде служити йому замінником, а Карибську закуску, на зразок омарів, креветок, молюсків, можна з легкістю замінити котлетами по-київськи та салатом олів’є, смак майже однаковий.

Чим займаються "пірати" після вживання гарячих страв? Зазвичай влаштовують дискотеку і горланять пісень під караоке.

Але ось вже в ілюмінаторах видно рідні береги. Батьки приймають своїх змужнілих і загартованих маленьких "піратів" у свої обійми. Капітан Джек Горобець та Уільям Тернер сердечно дякують їх за те, що виховали таких чудових дітей, які допомогли їм подолати усі перешкоди у небезпечній подорожі по Карибському морю і проголошують тост "За Українсько-Карибську дружбу". Нехай у Вашому житті не буде штормів та ураганів, над головами завжди безхмарне небо, а в кишенях повно золотих піастрів, щоб ще не раз вирушити з улюбленими героями у казковий світ пригод. Попутнього Вам вітру.

клоун, аніматор, ведучий
Володимир СТРЯПУХІН
Додати в Twitter