Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіТематичні вечірки

Переглядів 5464

Традиції Виликодньої паски. Випікання та рецепти.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:2.0cm 42.5pt 2.0cm 3.0cm; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Традиції випікання Паски

Великдень – це найулюбленіше свято українців. Всі готуються до нього ретельно: прибирають у хаті, купують нові речі, телефонують до давніх знайомих, з якими уже давно не спілкувались.

Майже по всій Україні Великодній хліб називають "паска", у деяких регіонах побутують щ е назви: "баби", "колачі" і "золоті баби". Паски мають різні розміри і форму. Вони бувають круглі, прямокутні, овальні, шестигранні. Давніше випікали паски у печах, — у глиняних пасківниках, "бабинцях", кухликах та металевих формах-"бляхах".

Випікають паски з найкращих сортів пшеничного борошна. До тіста додають масло, олію, молоко, яйця, цукор, різні спеції (гвоздику, імбир). Звичайно, що к ожна господиня випікає паску по-своєму. З покоління в покоління сотні років передаються секрети приготування паски. При випіканні її використовують переважно однакові продукти, але в різних пропорціях, кожна господиня має свій спосіб приготування, що робить їх неповторними.

У кожному домі перед тим, як випікати паску, господиня білила і прибирала хату. Сама вона чистенько вбиралася, одягала білу сорочку. З чистими і світлими думками, з веселим настроєм перед змішуванням паски молилася і просила Бога, щоб допоміг випікти добру паску. Пізніше замішувала тісто . Спекти добру паску вважалося найважливішою подією н а Великдень, бо з того, якою вона спечеться, судили про долю всієї сім ї. Тому цього дня господиня хвилюється і кожна дотримується всіх приписів , які різняться в різних регіонах України. На Львівщині господиня ніколи нічого в цей день не позичає, бо вважає, що позичає чужі негаразди і лиху долю. На Полтавщині у цей день господиня не пускає нікого в хату, щоб її паску не обговорювали. Щоб паска не була горбата, не можна сидіти на печі, так вважається на Хмельниччині. На Київщині ставлячи паску пектись примовляють: «Паска в піч, а таргани, цвіркуни та мокриці – геть із хати». «Христос Воскрес» кажуть ставлячи і виймаючи паску з печі на Покутті, Снятинщині. Якщо дівчина була в хаті, то на Гуцульщині бажали: «Щоби була файна, як на Великдень паска», а на Закарпатті, якщо в хаті були діти, то бажали, щоб були такі пишні і здорові, як паска.

Паски, як правило, вип i кали в чистий четвер, i кожна господиня дотримувалась вс i х усталених звичаїв: п i ч розпалювала пол i нами, як i в i дкладала кожного четверга Великого Посту, п i дпалювала їх галузками освяченої верби, саджаючи паски, промовляли спец i альну молитву. В суботу жiнки фарбували крашанки в лушпиннi з цибулi. Крашанки дозволялось фарбувати в рiзнi кольори, але перевагу надавали червоному, який символiзував кров Iсуса Христа. Нашi пращури вiрили, що в свяченому яйцi мiститься 40 милостей i Дух Святий. Шкаралупу з першого посвяченого яйця несли до рiчки й кидали у воду, « щоб допливла до рахманiв i сповiстила, коли Великдень » .

Починають розписувати писанки з початком Великого посту. Для цього потрібно мати спецiальний писачок бляшану трубочку з отвором на кiнцi, розтоплений вiск, свiчку та анiлiновi фарби. Яйце має бути вимите, гладеньке, бiле, без цяточок i плям. Його трохи нагрiвають, щоб вiск добре чiплявся. До писальця закладають вiск i нагрiвають над свiчкою, i тодi легенько водять те писальце по бiлому чистому яйцю.

А одна з легенд розпов i дає, що Мар i я Магдалена, пропов i дуючи Христову науку, зайшла аж у дв i р римського i мператора Т i бер i я, дала йому в дар червону крашанку з i словами: "Христос воскрес!" –   i вже тод i почала свою пропов i дь. За її прикладом пiшли iншi християни й почали в день святої Пас к и дарувати один одн ому крашанк и й писанк и .

Рецепт самої звичайної паски дуже простий, але вимагає хорошого знання традицій.

Паска звичайна .

Просіяти борошно. 300 г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у тепле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.

Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:2.0cm 42.5pt 2.0cm 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:93135288; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:1864403238 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l0:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l1 {mso-list-id:413628725; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-1811617934 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l1:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l2 {mso-list-id:1042442510; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:284332600 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l2:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l3 {mso-list-id:1182166737; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:1291715556 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l3:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l4 {mso-list-id:1327170872; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-472583392 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l4:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l5 {mso-list-id:1379011602; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-2034565478 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l5:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l6 {mso-list-id:2142840009; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-756506152 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269 68747265 68747267 68747269;} @list l6:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:54.0pt; mso-level-number-position:left; margin-left:54.0pt; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} -->

Шоколадно-лимонна

  Для тіста:

·         2,5 стакани муки                                           

·         1 стакан води                                              

·         2 пакети сухих дріжджів                                               

·         8 яєць                                          

·         1лимон                                                        

·         1стакан цукру                                                   

·         1стакан подрібленого мигдалю                                        

·         1 плитку гіркого шоколаду                                       

·         ½ стакана коняку,або рому                                    

·         ½ стакана сухого червоного вина                                      

·         2 ст.л. вешкового масла                                

·         ½ стакана апельцинових цукат                   

·         гвоздика

·         ½ ч.л. меленої кориці,


Для помадки:

·         3ст.л какао

·         3 яєчних білки

·         ½ стакана цукру

Спосіб приготування:

Готуємо тісто: 

Дріджді розвести в теплій воді. Додати  муку і замісити тісто. Поставити його на на 2 години в тепле місце. Коли тісто підійде ще раз його ретельно вимісити.

Білки відділити від жовтків. Білки збити міксером, а бажано розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній терці. Вижати сік з лимону.

В тісто добавити  жовтки з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром (коньяк), лимонний сік, цукати, корицю і гвоздику. Перемішати, влити білки і ще раз ретельно перемішати.

Форму для випічки змазати маслом. Викласти тісто (важливо,щоб тісто не доходило до країв посуди,так як буде підніматись).

Пекти в добре розігрітій духовці при температурі 160 С, впродовж 60-90 хвилин.

Приготування помадки:

Білки збиваєм міксером до густої піни. Висипаємо цукор і какао, все перемішуєм.  


По–польски

Для тіста:

·         9 яєць

·         1ст.л. солі

·         0,5 кг муки

·         30 г дріжджів

·         2 стакани цукру

·         200 грам вешкового масла

·         400 грам  вершків

·         1 стакан молока

 

Для помадки:

·         400 гр. цукру

·         1 лимон

 

  Спосіб приготування:

Розтопити масло, добавити до нього підігріті вершки. Додати частину муки. Все ретельно перемішати і вистудити до 28-30 С. Дріжджі розвести в молоці і замісити тісто. Поставити в тепле місце, щоб підросло.

Коли тісто підніметься, добавити яєчні жовтки, збиті з цукром, і решту муки.

Ще раз розмішати і залишити на 2 години.

Потім добре вимісити тісто і виложити в змазану маслом форму. Дати підійти.

Випікати в попередньо розігрітій духовці до готовності.

Залити помадкою.

 

Сметанна

 

Продукти для тіста:

·         0,9 кг муки

·         2 пекети сухих дріжджів

·         2-2,5 стакани цукру

·         5 яєць

·         1 стакан молока

·         200 гр. вешкового масла

·         2-3 ст.л сметани

·         ваніль

·         1,25 стакани  родзинок

    Для помадки:

·         1 яєчний білок

·         50 гр. цукру

   

Спосіб приготування:

Тісто: дріжджі розмішати з 1 яйцем і невеликою кількістю молока. Дати підрости.

4 яйця збити з цукром.  Масло розтопити в скастрюлі з молоком, додати сметану, все зєднати і додати ваніль.

Дадати муку і родзинки. Місити дісто доти, доки воно не перестане прилипати до рук (Важливо,не додавати більшемуки,ніж в казано в рецепті).

Поставити в тепле місце на 5-6 годин.

Потім  розкламти його по формах на 1/3 обєму, дати піднятися ще раз.

Пекти в духовці при температурі 180 С.

 

Приготування помадки:

Збити  яєчний білок з цукром.

 

Готову пасху залити поматкою і знову поставити в духовку, щоб вона підсохла.

 

Сирна пасха

 

Необхідні продукти:

·         0,8 кг. сиру

·         2 стакани вешкового масла

·         350-400 г густих вершків

·         6 яєчних жовтків

·         ваніль

·         мигдаль

·         цукати

·         родзинки

 

Спосіб приготування:

Сир положити під прес, щоб стекла лишня рідина. Жовтки розтерти з цукром, додоти масла і ваніль. Сир два рази пропустити через мясорубку.

Все зєднати і розтерти. Додати подріблений мигдаль, цукати, родзинки, і ще раз перемішати.

Покласти тісто в форму і поставити в холодне місце на добу.

Готову пасху виложити на тарілку і прикрасити на вламний смак.

Я вважаю, тепер ви розумієте, наскільки важливим є знання традицій наших предків, які передаються нам з покоління в покоління. Тому не варто забувати, що ми українці і підтримуємо найкраще.

Бажаю усім миру, любові, злагоди, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!!!

Чекірда Анастасія


Додати в Twitter


Коментарі
Unknown 13.01.2013

Unknown message

Prosseror 06.01.2014

Можем собрать для Вас контакты только Ваших потенциальных клиентов несколько десятков тысяч в течение суток Skype: prodawez389 ICQ: 6288862

tuffundulge 10.01.2014

Moжем собрaть для Baс пo интеpнeт контaкты тольko Bаших потенциальных клиентoв несколько деcятков тысяч в тeчениe сyток Skype: prodawez389

Marija 19.08.2015

Великодня і знаходиться в храмі на аналої перед Царськими воротами або перед іконою Ісуса Христа під час богослужінь. Артос найдавніший символ Воскресіння Христа, а паска пасхальний його домашній еквівалент.

Audry 01.02.2017

I see interesting articles here. Your site can go viral easily, you need some initial traffic only.
There is a sneaky method to get massive traffic from
social sites. Search in google for: Twinor's strategy