Реєстрація
На головну Зв’язок RSS

СтаттіВесілля

Переглядів 2099

Весільне відео 21 століття…

       Чи варто на сьогоднішній день замовляти професійного відеооператора на власне весілля? Однозначно дати відповідь на це питання важко, проте, варто задати собі ще одне запитання: “Які спогади у Мене залишаться після гарного свята? Що зможе передати Мені гарний настрій, атмосферу, місце проведення, нагадати привітання рідних та друзів?” Фото? Звичайно так! Але не повністю… Історія Вашого неповторного свята буде неповною без якісного відео, яке, неначе “машина часу”, зможе завжди перенести у  приємне минуле… Що можуть Ваші батьки показати крім фотографій з власного свята? На той час весільне відео тільки зароджувалося. А сьогодні надворі XXI століття …
       Хто вже одружений, той пам’ятає, якою тривалою була підготовка до свята, і як воно швидко пролетіло…  Оператор на весіллі – це літописець часу оскільки весільне відео будуть дивитися через 50 і 100 років Ваші праправнуки. А через 200 років історики – науковці по весільних фільмах будуть досліджувати весільні звичаї нашого часу, які останнім часом поступово витісняються новими та сучасними.
       Мета цієї статті ознайомити Вас з існуючими пропозиціями на ринку весільного відео. На сьогоднішній день усі весільні фільми можна умовно розділити на три види.
      Перший – це “репортажний” (його назва у кожній відеостудії може бути різною). Такий фільм про весілля віддається молодятам тривалістю від трьох до чотирьох годин. У ньому усі події свята відзняті репортажно та подаються у хронологічному порядку. Стосовно обробки, то накладається музика, титри, вставляється графіка і т.д. Мистецькою частиною фільму в основному є тільки одягання наречених у святковий одяг та прогулянка на природі або у красивому архітектурному приміщенні.
       Другий вид весільного фільму умовно назвемо “динамічним”. Його тривалість становить від однієї до двох годин. У ньому можна побачити тільки головні та найцікавіші події свята. Стосовно обробки відео, то у такому варіанті приблизно 30% відео залишається із оригінальним (весільним) звуком, а на решту накладається звуковий супровід. У такому варіанті перш за все вкорочується застілля і танці, пришвидшуються конкурси та забави   і т. д.
     Третій вид весільного фільму умовно назвемо “європейським” (він поширений у “старій Європі” ). Його тривалість становить від тридцяти хвилин до однієї години. Такий фільм можна сміливо назвати “мистецьким”, оскільки він монтується за принципом  монтажу музичних відеокліпів. Оригінальне відео та звук у ньому становить лише 5% (клятва молодят у церкві, лише цікаві привітання гостей та конкурси під час забави, які неможливо зрозуміти без оригінального звуку). Крім цього, у такому фільмі, як правило, відеокартинка додатково обробляється за допомогою додаткових професійних програм. Варіантів обробки є багато. Для прикладу, найбільш відомим є стиль “старе кіно”…  У європейському варіанті відсутні будь-які графічні вставки, епізоди із фільмів та мультфільмів, оскільки це не відповідає стилю такого фільму.
     Третій варіант фільму з’явився на наших теренах лише у 2008 році, тому на сьогоднішній день якісно виготовити його можуть приблизно 50% відеостудій або приватних операторів. Він користується особливим попитом під час поєднання у подружжя людей різний національностей (наприклад українсько-англійське, українсько-польське, українсько-російське і т. д.). Варто відмітити, що кількість замовлень таких весільних фільмів стрімко зростає, а першого типу (репортажних) зменшується.   
      Новою тенденцією у весільному відео є зйомка оператора з системою стабілізації відеокамери.  Якість готового фільму у такому випадку є на порядок кращою. Крім цього, окремі відеостудії пропонують під час застілля перегляд на екрані із відеопроектора або плазмовому телевізорі відеоролика про найцікавіші моменти весілля до залу (10-15 хвилинний кліп створюється під час самого весілля зі “свіжого” матеріалу). Також не новою є ідея показати гостям історію знайомства, так звану “love story”. Однак, що заважає Вам придумати абсолютно “бомбову”  історію за власним сценарієм і втілити її спільно з оператором? На сьогоднішній день комп’ютерна техніка дозволяє робити будь-які дива. Наприклад,  Ви можете полетіти у космос як у фільмах із циклу “Зоряні війни”. Справа лише за малим… Необхідне – тільки Ваше бажання, щоб перешкоди, які можуть виникнути на шляху реалізації вашої відеомрії, не відмовили Вас від задуманого.
      Сьогодні знайти професійних істориків Вашого свята допоможе мережа інтернет. Більшість відеостудій мають власні сайти, але раджу Вам відвідати спочатку спеціалізовані інтернет-портали, де можна відразу порівняти роботи різних студій та операторів. Також не полінуйтеся зустрітися особисто з Вашим майбутнім оператором та узгодити усі робочі моменти та власні побажання. Отож, бажаю Вам гарних спогадів про власне весілля та стильного фільму.

 Андрій Цебенко
відеостудія “Шедевр”
www.videoshedevr.com.ua

Додати в Twitter


Коментарі
dima 25.10.2010

Що таке “love store”? Крамниця кохання? ))) Мабуть правильно писати "Love story".

Андрій Клінов 10.12.2010

Є ще четвертий вид - візитка. Молодята хочуть з усіма друзями поділитись своїм відео, але не мають такої змоги абсолютно всім догодити. В "європейському" багато зайвого по їх словам, тому бажають лише фреш найкращих подій. Це все монтується під один трек, робиться одним кліпом тривалістю приблизно 3хв. Такий відеоролик можна передати по почті, завантажити на сайт, скинути з телефона на телефон чи записати на флешку. Більшість операторів роблять такі візитки собі для реклами. Тепер молодь частіше замовляє й візитку.

З хорошої зйомки виду "репортажний" можна зробити бомбезну "візитку", але не кожна бомбезна "візитка" свідчить про те що буде хороша "репортажна" зйомка. Візміть це до уваги. Рекомендую ГЛИБШЕ цікавитись роботами "професійних істориків". Всі хто цікавиться більше ніж відеороликами, забезпечать собі в майбутньому приємний перегляд власних подій.